Sådan sætter jeg mål og planlægger

Det er ingen hemmelighed, at jeg elsker at planlægge, men ud over det er noget jeg nyder, er det også et værktøj til at holde fokus på de vigtige ting, så jeg ikke glemmer dem i hverdagen.

Skriv en kommentar

Tak - jeg har modtaget din kommentar...
Oops! Noget gik galt....skriv hellere end gerne til mig på min mail: info@hellofriend.dk

May 10, 2019

Planer for et nyt år

Når året er ved at slutte, reflekterer jeg over året, der er gået og kigger frem mod det, der skal komme.
Hvert år kæmper jeg lidt med det med målsætninger for det nye år - jeg synes simpelt hen, det er svært og lidt uoverskueligt at se et helt år frem.
Samtidig ved jeg, at det er vigtigt at være langsigtet i sin planlægning såvel som at have styr på den daglige planlægning.

Når målsætninger føles kunstige

Men når det kommer til de langsigtede mål, ender jeg altid med at føle, at jeg "finder lidt på", for jeg synes jo mine mål skal være store og ambitiøse, men lige i øjeblikket, når jeg sidder der og skal se et helt år frem, virker de også lidt, måske, kunstige - for det er bare så langt ude i fremtiden.

Det har måske også lidt at gøre med, at hele det her setup med målsætninger nok føles lidt kunstigt, for i bund og grund er der jo ikke opbrud i mit liv, fordi der er årsskifte, så der kommer et unaturligt brud i ens flow, når man skal sætte nye mål - og lige præcis dér er det nok, at jeg begår en fejl.
Hele ideen om at det nye år giver mulighed for en ny start, er jo i sig selv kunstig. Livet er et flow, og det ændrer sig ikke fra den ene dag til den anden pga. et årsskifte. Jeg tror dog, at det er vigtigt at tage sig tiden til at sætte sig ned og reflektere over sine mål og prioriteringer i hverdagen; nogle finder det naturligt at gøre det ved årsskiftet, andre gør det på andre tidspunkter - eller måske 2 gange om året.

Så længe det virker for dig, er det efter min mening helt lige meget hvornår og hvor ofte.

Jeg opsætter mål for et kvartal ad gangen, og bruger en Kanban tavle som redskab
Sådan har jeg altid gjort...

Og så er der hele ideen om, hvordan man finder sine mål.....
Jeg har altid sat mine mål efter, hvad jeg gerne ville opnå - og det i sig selv er jo meget naturligt, men jeg havde ikke rigtig nogen baggrund for HVORFOR, jeg gerne ville opnå det jeg satte mig for - og så er det svært at holde sig motiveret.

Der er gået et lys op for mig

Nu er min tilgang til målsætninger blevet en helt anden: Min første prioritet er at gøre mig klart, hvordan vil jeg gerne have mit liv skal være. Ikke bare mit arbejdsliv eller privatliv som to adskilte enheder, men hele mit liv.
Hvordan vil jeg gerne leve mit liv?
Hvad prioriterer jeg i mit liv?
Hvad bringer mig glæde?
og når dét er mit udgangspunkt er det pludselig meget nemmere at sætte mål, for nu er mine mål baseret på, hvordan jeg får det liv, jeg gerne vil have.
Det gør det også meget lettere at træffe beslutninger, for hvis jeg f.eks. får en ny ide til et produkt, der kunne være spændende at lave, kan jeg altid spørge mig selv, om det vil hjælpe mig på vej til mit mål, og hvis svaret er ja, skal det planlægges og udføres, men hvis svaret er nej, bruger jeg ikke mere tid på det.

Det jeg har fundet frem til er, at målsætninger i bund og grund handler om at stille sig selv de rigtige spørgsmål for at finde frem til, hvad der er vigtigt for lige netop dig (og så glemme andres forventninger!!), og så planlægge dit liv efter det.

Så inden du går i gang med forskellige værktøjer til at sætte mål for dit liv, kan du overveje nogle af disse spørgsmål:

  • Hvordan vil jeg gerne føle?
  • Hvilke værdier er vigtige for mig?
  • Hvad vil jeg gerne bidrage med?
  • Hvorfor lever jeg som jeg gør nu?

Du har sikkert også en masse gode spørgsmål, og dem er du mere end velkommen til at dele i kommentarfeltet, så vi kan hjælpe hinanden lidt på vej.

Anita

Flere indlæg