Hvem har lært dig at planlægge?

Hvis man ikke lærer børn at rydde op, kan man ikke forvente, at de kan finde ud af det - hvorfor forventer vi så, at vi selv kan ting, som vi aldrig er blevet lært?

Skriv en kommentar

Tak - jeg har modtaget din kommentar...
Oops! Noget gik galt....skriv hellere end gerne til mig på min mail: info@hellofriend.dk

February 24, 2019

Som forælder bliver man mindet om, at man ikke kan forvente, at små børn f.eks. kan rydde op på deres værelser selv, hvis der aldrig er nogen, der har lært dem det. Logisk som det er, tror mange alligevel, at det kun gælder for små børn…..

Men på samme måde gælder det, når noget er nyt for os som voksne; vi kan ikke forvente af os selv, at vi bare kan det.

Har du f.eks. lært at planlægge?
Jeg mener ikke, om du kan lave en to do-liste, huskeseddel, opgaveliste – ja, kært barn har mange navne – men kan du planlægge?
Ved du, hvordan du planlægger, så du får mest ud af din dag? Ikke kun så du når de opgaver, du skal, men også så din dag føles, som du gerne vil have den til?

Inden du tænker: ”Hold da op det bliver langhåret det her!!”så bliv lige hængende lidt endnu; der er en mening med det😊

Forestil dig lige denne situation: Inden du går i seng i aften, sætter du dig ned med din kalender/journal/bullet journal/planner (også her har kært barn mange navne😊) for at planlægge, hvordan din dag skal se ud i morgen.

Nu er spørgsmålet:
Planlægger du din dag efter din to do liste, eller efter hvordan din dag skal føles?
Hvis jeg kunne vælge imellem at have en dag, hvor det bare gjaldt om at nå nogle opgaver – og ja faktisk bare overleve, og for den sags skyld bare glæde mig over, at jeg er et skridt tættere på weekenden – eller en dag, hvor jeg har været nærværende og været glad, samtidig med jeg nåede opgaverne på listen, såville jeg vælge den sidste!

Der er bare ikke så mange, der tænker over, at man kan tage de overvejelser med i sin planlægning! Min to do-liste er der uanset hvad, men hvordan jeg går til den, gør hele forskellen.

Lad os sige min liste ser således ud:

-         Skifte sengetøj

-         Handle

-         Lave aftensmad

-         Hente børn

-         Bage til klassens time i morgen

Jeg har to forskellige muligheder for at få løst mineopgaver:

1)      Vi er allerede pressede, da vi kommer ind ad døren, for vi skulle jo også handle på vej hjem – og alt tager bare længere tid, når man ikke gør det alene! Jeg er allerede irritabel! Og det er godt nok også for dårligt, at manden i huset ikke har skiftet sengetøjet, inden han gik på arbejde! Og så bemærker jeg også, at han heller ikke har smidt sine sokker til vask; typisk!
Jeg er irritabel, jeg synes, det er synd for mig, og det der barn, der skal have kage med i skole i morgen, skal slet ikke hjælpe til med at bage, for så tager det ALT for lang tid! (virker det bekendt?)

2)      På vejhjem fra arbejde henter jeg den mindste pode, og vi handler sammen, for det har jeg planlagt, at der var tid til. Da vi kommer hjem, hjælper vi hinanden med at sætte varerne på plads i køleskabet, og mens jeg skifter sengetøj, bliver der leget med LEGO på gulvet ved siden af mig, mens vi hører musik.
Mindsteguldet synes, det er så sjovt at få lov til at smide sengetøjet til vask og trykke på knappen, så det får han lov til. Mens aftensmaden passer sig selv– (jeg har nemlig planlagt at lave noget, der ikke krævede den store indsats fra mig, for jeg vidste jo, at jeg skulle handle med den mindste pode, og det ville tage længere tid), hjælper jeg størsteguldet med at røre pulveret fra kageblandingen sammen med noget vand, og inden længe står kagen i ovnen.

Det handler i stor grad om at planlægge ud fra dine prioriteter og værdier; i dette tilfælde er værdierne, at vi ikke har travlt, og vi er glade! Nogle ville synes, at det er en prioritet, at kagen er helt hjemmelavet, og så planlægger man ud fra det. Andre ville prioritere, at varerne bliver leveret til døren, så man ikke skal bruge tid på at handle – så planlægger man efter det, men det kræver, at man har gjort op med sig selv, hvilke værdier og prioriteter man har – og det er ikke altid en to do-liste kan klare det….. Men når man først har reflekteret lidt over det, bliver planlægningen og hverdagen til gengæld meget sjovere.

Flere indlæg